Vælg den rigtige amme bh


Når du skal ud og vælge den rigtige amme bh, er der mange ting at tage højde for, for en amme bh er ikke bare en amme bh, ligesom en barm ikke bare er en barm. Dine bryster vil forandre sig meget gennem din amme periode, og kan vokse med flere skåle imellem amninger, særligt mens du fuldammer.

 Størrelsesguide | VentetøjsguideVælg den rigtige amme bh | Ammefunktioner | Ammeindlæg

Amme bh med fleksible skåle

Først og fremmest skal du finde en amme bh med fleksible skåle. Det er vigtigt, at skålene kan give sig med et par størrelser, da du skal forvente, at dine bryster vil ændre meget størrelser imellem amningerne. Når dine bryster ændrer størrelse, så er det vigtigt, at bh’en kan følge med, og give støtte uanset hvor mælkefyldte de er. Det er også grunden til, at langt de fleste amme bh’er er lavet i microfiber stof, da det er et meget fleksibelt materiale, der kan arbejde med din krop.

Amme bh uden stål bøjler

En rigtig vigtig ting i dit valg af amme bh er, at der ikke er hårde bøjler i, fx stålbøjler. Hvis der er hårde bøjler i, vil du risikere at mælkekirtlerne bliver tilstoppet og blokeret. En tilstoppet mælkekanal vil føles som en hård knude ved brystet, og kan give rødhed og varme i brystet. Det er forskelligt, om du vil have smerte i forbindelse med, men det kan give ubehag. Oplever du en tilstoppet mælkekirtel er det vigtigt at drikke masser af væske og du kan med fordel massere knuden væk, gerne før og under amningen. Det er vigtigt at fortsætte amningen, og få løst mælkeknuden, da den i værste fald kan medføre brystbetændelse. Mælkeknuden vil blive mindre ved hver amning. Du kan med fordel også sørge for at lægge et varmt kompres på brystet inden amningen, da dette er med til at øge mælketilstrømningen, og der på den vis kommer mere mælk med ud til amningen, måske du endda selv kan trykke lidt mælk ud inden amningen. Er brystet ømt efter amningerne kan du forsøge med kold kompres på brystet for at lindre smerterne.

Den bedste måde at forebygge tilstoppe mælkekirtler er ved at vælge en amme bh med enten bløde bøjler, fx gele bøjler, eller uden bøjler men med fleksibel underkant, der kan udvide sig i takt med brystet.

Amme bh til en stor barm

Det kan være svært at finde en god amme bh til en stor barm, da de flere ‘standard’ bh’er kun går op til en F skål, og allerede der måske begynder at være en smule lille i skålen. Det er vigtigt, at du finder en god bh med brede stropper, en stor skål, der dækker hele brystet og en bred kant under, gerne med 3 spænder, så du får optimal støtte.

Amme bh’er med indlæg

Nogle amme bh’er kommer med indbygget indlæg, som du ofte vil kunne tage ud. En fordel ved dem er, at de kan forme brystet bedre og give lidt ‘stivhed’ til bh’en, der vil opleves som en øget støtte til dit bryst. Hvis du lækker meget mælk, og har behov for tykke eller måske dobbelt amme indlæg, vil det kunne virke voldsomt, at have indlæg både indbygget i bh’en og ekstra indlæg i derudover. Det er nemt at sige, men det er lidt en smagssag, hvad man bryder sig bedst om. For den store barm vil der på den ene side kunne give mere støtte og på den anden side vil det kunne give oplevelsen af, at man pludselig har en meget meget stor barm.

Brug din amme bh mens du er gravid

Det bedste råd vi kan give videre er, at få mest ud af din amme bh, og begynd at bruge den allerede mens du er gravid. Mange oplever, at når maven bliver meget stor og går helt op til under brystet, at den almindelige bøjle bh vil trykke på maven og give en følelse af, at det nærmest er umuligt at trække vejret.

Her vil det kunne hjælpe dig meget, at tage din amme bh i brug, og få en fleksibel bh, der vokser i takt med, at du gør det. På den måde får du også mere ud af din amme bh, da du vil bruge den i længere tid, og altså ikke kun mens du ammer – og hvem vil ikke gerne have mest muligt ud af sine penge brugt.

De produkter vi vil anbefale

Det kan være svært at navigere imellem det store udvalg, når man måske også er helt ny på markedet med at shoppe efter ammetøj. Vi har derfor listet de mest populære produkter op her nedenfor, og de produkter, som vi også ofte anbefaler.

amme-bh sort med model der kigger til sidenEmma-Jane 361

Den helt klassiske amme bh uden så meget lir og pynt er denne fra Emma-Jane. Det er en helt klassisk amme bh med god støtte, fleksible skåle og et godt bredt bånd under brystet. Den passer til stål størrelse B-F, men er du oppe i en E-F skål, vil jeg anbefale at finde en med ekstra støtte, da dine bryster vil vokse yderligere og måske har behov for endnu mere støtte. Vi fører den i 3 farver, sort, hvid og skind, og den koster 129,95 kr.

graviditets og amme-bh med indlægEmma-Jane 365

Den udvidede version af den klassiske 361 fra Emma-Jane, bare med indbyggede indlæg, som du kan tage ud. Indlæggene gør, at der lige er en smule mere støtte i, og de giver brystet en flot form, særligt hvis du ikke har behov for særligt tykke ammeindlæg. Denne fører vi i sort og hvid, og den koster 159,95 kr.

bh forlængerstykke til ammebhBh forlængerstykker

Hvis du gerne vil bruge din amme bh under graviditeten, kan det være, at omkredsen ikke helt passer, og den derfor klemmer. Men i stedet for at købe amme bh’en for stor, så kan du i stedet købe forlængerstykker til din bh, som giver lidt ekstra i omkredsen. Dem kan du flytte rundt fra bh til bh, og i denne pak får du 4 stk. for 49,95 kr. Der er to ekstra stykker med 2 hæfter en 2 med 3 hæfter, begge slags i en sort og en hvid. Du kan se dem lige her.