Alle gravide bliver bækkenløse, men langt fra alle kan mærke det
Hormonet relaksin sørger for, at ledbåndene i bækkenet bliver mere løse med henblik på den kommende fødsel. Mange kvinder oplever disse gener, og de debuterer ofte fra 25–30 graviditetsuge. Hvis du får smerter allerede i første trimester, kan der være tale om en hormonel bækkenløsning, og derfor bør man undersøges hos en fagperson.
Man anslår, at ca. 6–8 % af alle gravide får bækkenløsning. Der er udarbejdet en ”European Guideline for Pelvic Pain in Pregnancy (den europæiske guide for hvornår man har bækkenløsning)”, og en undersøgelse ud fra denne anbefaling vil kunne stille den rette diagnose.
En bækkenløsning er en meget smertefuld og invaliderende tilstand. En myte er, at utrænede kvinder får bækkenløsning. Utrænede kvinder får flere gener fra bevægeapparatet, men bækkenløsning har som regel intet med din træningstilstand at gøre. Jeg har haft gravide kvinder, som har udviklet bækkenløsning, og som i deres profession har været balletdansere, jordemødre, fysioterapeuter, læger og fitness-instruktører. Ergo: En god træningstilstand og faglig viden er desværre ikke altid nok.
Forholdsregler ved bækkenløsning
En godt udgangspunkt er at bevæge dig så meget som du kan, men respektere smerten ved at undgå dét der udløser smerterne. Der kan være øvelser som styrker dig, og reducerer smerterne, selv om du er ude af stand til f.eks. at støvsuge.
- Øvelser der stabiliserer bækken og ryg uden asymmetriske bevægelser er at anbefale, altså øvelser for din kerne, hofter og bækkenbund.
Du skal altså om nødvendigt undgå øvelser, hvor du f.eks. har vægten på 1 ben eller bevæger benene asymmetrisk.
- På samme måde er symmetriske bevægelser bedre i hverdagen end asymmetriske. Det vil sige, at du skal forsøge at dreje hele kroppen i stedet for at tage et ben ad gangen, ud af f.eks. en bil eller ud af sengen. Men som oftest giver det sig selv.
- En måde hvorpå du kan reducere smerterne, er ved at anskaffe dig en såkaldt bækkenbælte, eller et støttebælte. Et bækkenbælte går ind og strammes rundt omkring hoften. På denne måde giver du dine to hofteled en øget støtte. Der findes flere forskellige bækkenbælter og støttebælter, i forskellige prisklasser. Vi har samlet et bredt udvalg som du kan se her under bækkenbælter og støttebælter
Opsøg læge eller fysioterapeut for at få yderligere vejledning.